Kebebush Huis

In de hoofdstad Addis Abeba huren wij een onderkomen voor de opvang van straat en weeskinderen. De dagelijkse verzorging van de kinderen gebeurt door de Ethiopische Sosina. Samen met ons zorgt Sosina ervoor dat de kinderen in een zo normaal mogelijk gezinssituatie terecht komen, gezonde voeding krijgen, naar school gaan en als het nodig is naar een dokter kunnen. Maar het belangrijkste is dat ze de aandacht, de liefde en de warmte krijgen die ze zo hard nodig hebben om uiteindelijk weer op eigen benen te kunnen gaan staan. Kortom, om ze binnen alle Ethiopische (on)mogelijkheden, een toekomst terug te geven!

Omdat onze stichting scholing zeer belangrijk vindt voor de ontwikkeling en de toekomst, gaan de kinderen naar een goede school. De Deliverance school in Addis Abeba. Op de Deliverance school krijgen de kinderen onderwijs in zowel Amhaars, als in het Engels. Als de kinderen 6 jaar zijn starten ze in grade 1 van de primary school. De primay school loopt door Tm grade 12. In grade 10 wordt er gekeken naar het niveau van de kinderen. Als de verwachting is dat ze naar de university kunnen, moeten ze ook nog grade 11 en 12 doorlopen van de primary school. Indien de kinderen niet het niveau hebben om naar door te gaan naar grade 11 en 12, gaan ze na grade 10 door naar het college. Op het college krijgen de kinderen beroepsonderwijs en gaan een vak leren.

Inmiddels wonen er in het huis vijf kinderen en er is nog plaats voor een aantal meer. Maar dit is afhankelijk van de financiële mogelijkheden van de stichting. Om continuïteit en goede zorg te kunnen garanderen zijn we kleinschalig begonnen, maar mede door uw donaties hopen wij dit in de toekomst uit te kunnen breiden.

Het reilen en zeilen in Huis Kebebush

De kinderen hebben drukke weken. Door de week moeten ze al om zeven uur naar school, en pas om half vijf zijn ze weer thuis. Daarna wordt er gezamenlijk gegeten en moeten de kinderen nog huiswerk maken. Sosina helpt de kinderen met hun huiswerk en houdt bij of alles af is. Daarna is er nog even tijd om wat te spelen en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan. De volgende dag moeten ze immers weer vroeg op.

Zaterdags wordt er schoongemaakt in het huis, de kinderen helpen met het opruimen en het schoonmaken. Ook worden op zaterdag de haren gewassen van de kinderen. Op de binnenplaats wassen ze elkaars haren. Zondags is een vrije dag en kunnen ze de hele dag spelen en andere leuke dingen doen.

Onze kinderen

Kalkidan:

Kalkidan is een meisje van ongeveer 14 jaar oud. Ze zit op dit moment in grade 6 van de primary school. Kalkidan doet het erg goed op school, met name haar Engelse taal is zeer goed. Ze help mee in het huis en is ook zeer zorgzaam voor haar broertjes en zusjes. De droom van Kalkidan is om later interieur designer te worden. We hopen dat haar droom uit gaat komen.

 

 

 

 

Zenawit:

Zenawit is ongeveer 9 jaar oud en zit in grade 3. Vorig schooljaar was ze uitgeroepen tot beste student uit haar klas. Zenawit het jongere zusje van Kalkidan. Ook Zenawit is erg lief en zorgzaam. Op het moment dat Anita en John een bezoek brengen aan het huis is ze heel behulpzaam en wil ze alles voor ze doen. Zenawit droomt ervan om later model te worden, dat gaat dit mooie meisje vast lukken.

 

 

 

 

Biruk: 

Biruk is ongeveer 8 jaar en zit in grade 2. Hij is een vrolijk kind dit altijd graag druk bezig is. Biruk is erg handig en technisch maar ook erg leergierig. Hij wil alles weten en vraagt Sosina van alles. Hij houdt van racewagens en als hij later groot is wil hij voetballer worden.

 

 

 

 

 

Kidush:

Kidush is de jongste in huis, hij is 6 jaar en zit nog op de kleuterschool. Hier leert hij wel al lezen, schrijven en Engelse woordjes. Kidush is de clown van de familie, is ondeugend maar vooral ook heel lief. Hij kan heel goed dansen en houdt van auto’s. Als hij later groot is wil hij chauffeur worden.

Helaas is Kidush drager van het Hiv virus. Hiervoor slikt hij medicatie en staat hij onder periodieke controle van de arts in het ziekenhuis. Gelukkig maakt hij het goed op dit moment.

Genzab

Inmiddels is Genzab 19 jaar heeft een aantal jaren in ons huis gewoond en scholing gevolgd. Inmiddels woont zij zelfstandig in Debrezeit. Wij volgen en begeleiden haar nog wel zoveel mogelijk. Ze gaat nog steeds naar school, we stimuleren haar om grade 10 af te ronden, dan heeft meer kans op een eventuele vervolg opleiding of een baan. De scholing en begeleiding van Genzab wordt mogelijk gemaakt door 52druppel challenge van Tessa Olde Riekerink.