De Geschiedenis
Ethiopë is een land in het noordoosten van het Afrikaanse continent, in de Hoorn van Afrika. Met een oppervlakte van meer dan één miljoen vierkante kilometer is het één van de grootste landen van Afrika. Ethiopië kent een onrustige geschiedenis met veel oorlogen. De laatste oorlog was het conflict met Eritrea over de grensstreek die tot het jaar 2000 heeft geduurd. De eindbalans: meer dan 100.000 doden en meer dan een miljoen mensen die hun huizen hebben moeten achterlaten. Inmiddels is de situatie stabiel, maar de relatie tussen beide landen blijft gespannen.
Vierkante kilometer
Droogte & Hongersnood
Economisch gezien is de oorlog ook een enorme aanslag geweest. En regelmatig wordt het land geteisterd door droogte en hongersnood. De economie is inmiddels wel groeiende, maar nog altijd is het land niet in staat te voorzien in zijn eigen voedselbehoefte. Hulp van buitenaf is bittere noodzaak!
Wel maakt de modernisering de laatste jaren grote stappen, het wegennet was altijd het slechtste ter wereld. Een gigantische belemmering voor vooruitgang, en de laatste jaren timmeren ze dan ook flink aan de weg.
De Ethiopiërs
Als één van de weinige landen in Afrika is Ethiopië nooit gekoloniseerd geweest. Hoewel de Ethiopiërs er zelf trots op zijn dat het nooit zover is gekomen, zou achteraf gezien de kolonisatie door een Europees land misschien wel juist gezorgd hebben voor een versnelde modernisatie van het land.
Doordat het nooit gekoloniseerd is geweest heeft het land wel altijd een eigen identiteit behouden. De ruim negentig miljoen inwoners zijn een bonte verzameling van volkeren, ieder met zijn eigen cultuur, taal en religie. De Ethiopiërs zijn ondanks de vaak barre omstandigheden in hun land trots. Trots omdat hun land ook wel ‘de wieg van de mensheid’ wordt genoemd (het oudste skelet ter wereld werd gevonden in Ethiopië). Trots op hun bekende hardlopers en trots omdat heel veel verschillende religies in Ethiopië vreedzaam naast elkaar leven.
Toerisme
Hoewel het massatoerisme Ethiopië nog niet ontdekt heeft, heeft Ethiopië wel een enorm toeristisch potentieel. En nu de situatie er relatief stabiel en veilig is, is dit het moment om rijke westerlingen naar hun land te trekken!
Wat bijvoorbeeld niet veel mensen weten is dat geen enkel ander land in Afrika zoveel variatie biedt als Ethiopië. Zo is er een enorme afwisseling in landschappen. In het noorden vind je de Simien Mountains met bergen hoger dan 4000 meter. Nog noordelijker de Danakil Depression, een vulkanisch gebied met een gigantische zoutvlakte, kokende zoutmeren, de vulkaan Erta Ale en bizarre kleurencombinaties. Verder vind je er vruchtbare hoogvlakten, diepe ravijnen, tropisch regenwoud, savannen, woestijnen en verschillende meren. Er zijn verbazingwekkende bouwwerken te vinden, met als hoogtepunt de uit de rotsen geslagen rotskerken in Lalibela. Het zuiden is het terrein van de stammen. Zo leeft hier onder andere het Mursi volk, bekend van de schotels in hun lippen.
Ethiopië Grijpt Je
Naast alle indrukwekkende, bijzondere, interessante en mooie dingen, tref je in Ethiopië ook heel veel schrijnende situaties aan. Het is er niet vanzelfsprekend dat er voldoende te eten is. En het is er niet vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan. Het sterftecijfer ligt er heel er hoog. De armoede in Ethiopië grijpt je. Als je het land eenmaal bezocht hebt, laat het je niet meer los.
Want ondanks alle goede bedoelingen is Ethiopië nog altijd één van de armste landen ter wereld, en dat verander je niet van de één op de andere dag. Ongetwijfeld hebben ze nog een lange, hele lange weg te gaan…