Reisverslag Ethiopië

In de zomer hebben wij (John, Anita en onze dochter Denise) als initiatiefnemers van de stichting van 20 juli tot met 6 augustus een bezoek gebracht aan Ethiopië.[1] Een uitgesproken moment om een update te plaatsen over hoe het met de kinderen en de daarbij behorende projecten in Ethiopië gaat.

Huize Kebebush

Voor de vijf kinderen die we opvangen in Huize Kebebush is het altijd een feest om ons weer te zien. Na een nachtelijke reis is werden wij gastvrij ontvangen door Sosina en de kinderen. De kinderen in het huis hebben lang vakantie; van begin juli tot met half september. Daarentegen hebben ze geen tussentijdse schoolvakanties. Het bezoek vanuit Nederland is dan een leuke onderbreking. In de vakanties vinden de kinderen het erg leuk om te helpen in het huis, met schoonmaken en eten koken. Daarnaast blijft er voldoende tijd over om met elkaar te spelen en leuke dingen te doen. De kinderen hebben in het huis een veilige plek om te verblijven, te spelen, huiswerk te maken en de warmte, verzorging en opvoeding te krijgen die in hun jeugd zo nodig is. De kinderen zien er gezond en goed uit. Ook bij ons bezoek dit jaar konden we weer ervaren hoe gelukkig en vrolijk ze zijn en hoe leuk ze het onderling hebben met elkaar. Na een lange vakantie kijken ze er nu weer erg naar uit om naar school te mogen gaan. 11 september is het volgens de Ethiopische kalender nieuwjaar en daarna gaan de kinderen weer naar school.

Bij opname van Kedush in huize Kebebush (nu 5 jaar terug) werd HIV geconstateerd. Hij staat periodiek onder controle van de artsen, en ontvangt twee maal per dag medicatie. Gezien de omstandigheden maakt hij het prima. In september gaat hij naar grade 1 van de lagere school.

Met de gezondheid van de overige kinderen gaat het erg goed.

Onze steun op de Lafto school

Naast Huize Kebebush bezochten we ons maaltijdproject op de Lafto-school, wat in een van de armste buurten is in de stad gevestigd is. Kinderen op de Lafto school krijgen dankzij steun van onze donateurs ontbijt en een warme lunch wat voor veel van deze kinderen niet vanzelfsprekend is. Ook brengen we koffers met kleding mee uit Nederland. De kinderen kwamen bijeen in een klaslokaal waar eerst de koffie ceremonie werd aangeboden en een maaltijd werd gegeten. Dit alles dankzij Hanna, de vrouw die deze kinderen van de school zo goed verzorgd.

Na de koffie en een maaltijd was het tijd om de kinderen van de meegebrachte kleding te voorzien. Netjes afwachtend zaten ze keurig in een rijtje liedjes te zingen en in afwachting of ze ook iets krijgen. Uiteraard was er voor allemaal iets bij, zodat ze met een blij gezicht weer de school verlieten.

Individuele steun

Kebebush ondersteunt waar nodig mensen die individueel steun kunnen gebruiken

Zo ondersteunen wij een alleenstaande moeder met haar zoontje Adonias (11 jaar oud) die wonen in de Lafto-wijk. Onze steun wordt mogelijk gemaakt door een vaste sponsor. We bezochten hen thuis. De omstandigheden waarin deze mensen wonen zijn erbarmelijk. Door een kleine bijdrage kan de moeder kruiden verkopen en laten verpakken. Ze heeft van de overheid een plekje toegewezen gekregen op de lokale markt waar ze haar kruiden mag verkopen. Zo hopen we een kleine bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor Adonias en zijn moeder.

Een eind buiten de stad in de plaats Debrezeit, waar wij ook goed bekend zijn ondersteunt Kebebush Natnael, een jongen van 18 jaar oud. Hij studeert op het college voor Business en Management en wij ondersteunen hem in de kosten van zijn studie. Anita, John en Denise hebben ook hem bezocht. Natnael is als gedreven student ontzettend blij dat hij deze kans krijgt en is hier heel dankbaar voor. Zijn studiekosten worden gesponsord door een bijdrage van Stichting 2 help Children. Zij maken ook de scholing van 4 kinderen in Huize Kebebush mogelijk.

Met dank aan uw steun

Zonder uw bijdrage is het niet mogelijk om de kinderen tot steun te zijn en de projecten te financieren. Daarom bedanken we iedereen heel hartelijk hiervoor en we hopen ook in de toekomst onze werkzaamheden te kunnen voortzetten op deze manier. In het bijzonder bedanken wij Stichting 2 help Children, J.C. Ruigrok Stichting, Hofsteestichting en 52 druppels challenge voor hun steun

[1] Zoals gebruikelijk doen wij onze reizen naar Ethiopië op eigen kosten zodat wij kunnen garanderen dat donaties geheel ten goede komen aan het daarvoor bestemde doel.

 

 

Comments are closed.